BUSScenter presenterar nyaste Altas Auto elbuss

Altas Auto, som firar 20 år i branschen i år, är en av dom ledande tillverkarna av minibussar i Europa och presenterar nu sin nyaste elektriska minibuss med låggolv, "Altas Novus Cityline LW".

Stadsminibuss Altas Novus Cityline LW

Fordonet med 22 passagerare är baserat på den storsäljande "Sprinter"-plattformen och erbjuder konkurrenskraftiga parametrar för eldrift i sitt segment.
I år börjar Altas flytta sitt fokus till elektriska (EV) bussar, eftersom efterfrågan på hållbara transporter i Europa, särskilt i Skandinavien, ökar.

"Vi har utvecklat en stark teknisk expertis och partnerskap i regionen som gör det möjligt för oss att vara en mycket konkurrenskraftig europeisk tillverkare av kundanpassade fordon", säger företagets vd Edvardas Radzevičius.

Sedan 2009 samarbetar företaget med BUSScenter Haninge AB i Sverige och är i dag redo att leverera inte bara traditionella minibussar utan även elfordon.

Altas Autos produktportfölj

För närvarande erbjuder Altas Auto 12 minibussmodeller för persontransporter, baserade på Mercedes Benz Sprinter och MAN TGE grundfordon.
Under våren 2021 introducerade Altas sina första 100 % elektriska minibussar "Novus" för passagerartransporter i förorter och städer.
Låggolvsversionen "Altas Novus Cityline" fångade omedelbart marknadens uppmärksamhet och tilldelades samma år utmärkelsen Årets Guldprodukt.

Den nya Altas Novus Cityline LW

Det senaste tillskottet i Altas produktlinje som presenteras på Kollektivtrafikdagen 2022 är LW-versionen av Novus Cityline. LW står för long-wheelbase och det beskriver direkt att den nya modellen är längre, har mer utrymme i låggolvsdelen samt kan ta emot fler passagerare än tidigare.
Cityline LW har 3 olika modeller som standard. I varje modell finns det plats för en rullstol. Olika sätestyper och inredningsmaterial finns också att välja mellan.
Under ett test med full last enligt SORT 2 i kombination med täta stopp nådde Altas EV Cityline en maximal räckvidd på 270 km. Detta överträffade alla våra förväntningar med minst 30 %.
Altas elektriska minibussar kan laddas med en maximal effekt på 100 kW. Det tar 50 minuter att ladda upp till 80 % och återgå till trafik. Den kraftfulla 150 kW-motorn ger en smidig och dynamisk körning under alla förhållanden.
Minibussarna använder skalbar NMC-batteriteknik med 3 enheter av batteripaket. Totalt ger de en kapacitet på 115 kWh.

Planer för den svenska marknaden

Vi erbjuder våra elektriska minibussar i Sverige sedan den tidiga lanseringen av de första modellerna redan under våren 2021. Förberedelserna innefattade särskild utbildning för vår partner för att säkerställa kvalitetsservice för EV-kunderna.
Vi får massor av positiv feedback från våra partners och kunder runt om i Europa, så det finns en riktigt stor potential att göra elektriska minibussar till vår mest sålda produkt inom några år. De tekniska specifikationerna kan beskrivas som de bästa på marknaden och vi är övertygade om att vi kan uppfylla våra kunders behov med dessa nya fordon med nollutsläpp.
Det finns många olika tillverkare och återförsäljare av minibussar på EU-marknaden med hög grad av konkurrens, men vårt starka partnernätverk och strategiska samarbete hjälper oss att förbli konkurrenskraftiga även på så stora marknader som Skandinavien, Storbritannien och Tyskland.

Förväntningar för 2022

År 2021 var ett utmanande år, men vi ser mycket positivt på 2022. Den europeiska bilindustrin står inför nya utmaningar och tar en ny väg mot hållbara, elektriska transporter och vi är mycket glada över att vara europeiska ledare inom detta område, med verklig praktisk expertis och europeisk tillverkning.
Det här året kommer att bli mycket dynamiskt för vårt företag eftersom vi planerar att minst 15 procent av vår försäljning ska vara elfordon. Vi riktar oss till europeiska persontransportföretag med en ansvarsfull affärspolicy.
Forskning visar att våra kunder planerar att använda elbussar för kollektivtrafik i städer och förorter. Regionernas intresse för miljövänliga transporter ökar snabbt och redan nu se vi övergång till elektriska fordon.
I vissa länder har regionerna beslutat att övergå till elfordon i kollektivtrafiken redan från och med 2025.
I dag exporterar Altas Auto cirka 50 procent av sin produktion till de skandinaviska länderna, och den näst största marknaden är Tyskland, där 16 procent av Altas Autos bussar har sålts i år.

 Altas Auto partner i Sverige

BUSScenter Haninge AB
Med mer än 25 års erfarenhet inom bussbranschen erbjuder BUSScenter ett stort utbud av bussar och ett pålitligt eftermarknadsnätverk. Företaget har samarbetat med Altas Auto i mer än 10 år och garanterar kvalitet för varje kund.
För produkter och provkörningsmöjligheter vänligen kontakta BUSScenter Haninge AB