BUSScenter introducerar en helt ny eldriven mellanstor lågentrébuss med upp till 18 sittplatser. Bussen heter Altas Novus City V7 och har en elektrisk räckvidd på nästan 31 mil.
Med en elegant design, längd på 7,5 meter och en bredd på under 2,1 meter, är den här bussen utformad för körning genom smala stadsgator. Utöver stadstrafik, fungerar detta fordon också som en effektiv lösning för förortstrafik med låg passagerartäthet. Bussen rymmer upp till totalt 37 passagerare
och 1 passagerare i rullstol.
Produktblad

Läs hela inlägget »
2023-10-02
Besök oss på Busworld Europe 2023
2022-10-30
BUSScenter på Persontrafik 2022
2022-10-10
Besök oss på Persontrafik 2022
2022-09-20
Besök oss på IAA Hannover 20-25 September

Arkiv

Ledare för den litauiska fordonsindustrin har gått samman för att bli bland de första i Europa att massproducera elektriska minibussar

Två ledande aktörer i den litauiska fordonsindustrin, Altas Auto och Elinta Motors, har gått samman för att bli bland de första i Europa att lansera massproducerade elektriska minibussar. Företagen har tecknat ett avtal som omfattar utveckling, testning och certifiering av prototyper samt koordinering av massproduktionsprocesserna. Detta gör det möjligt för dem att lansera nya modeller som är certifierade för chassiplattformar från Mercedes-Benz och MAN i början av nästa år. Massproduktionen planeras påbörjas under det första kvartalet 2021. De nya modellerna är en elektrisk lågentrébuss för stadstrafik med 20 säten och en elektrisk minibuss med 16-22 säten för passagerartransport i förorter.

Elinta Motors, som tillverkar drivsystem för nyttofordon, kommer att ansvara för leverans av elmotorer, batterier och styrutrustning. Minibussmodellerna som utvecklas kommer att ha elmotorer på 150 kW och tre batteripaket med en sammanlagd kapacitet på 115 kWh. Enligt beräkningar kommer fordonen att kunna färdas upp till 200 km på en laddning. Med integrerad snabbladdningsteknik (som kan förse mer än 50 kW) kommer bussarna att vara fulladdade på mindre än 2 timmar.
”Vår elektriska drivteknik testas för närvarande aktivt på vägarna. Över hundra fordon med våra motorer har redan färdats över 2 miljoner kilometer under olika driftsförhållanden. Hittills har resultaten överträffat förväntningarna. Vi investerar för närvarande i att utöka vår produktionskapacitet. Detta gör det möjligt för oss att inom ett år producera 300 elektriska drivsystem per år”, säger Laurynas Jokužis, vd för Elinta Motors.
Elmotorkonstruktionen som används av Elinta Motors är unik eftersom den kan säkerställa hög prestanda och generera tillräckligt med vridmoment för att få fordonet att röra sig även vid låga varvtal. På detta sätt överför konstruktionen kraft direkt till drivaxeln, vilket sparar en del av den energi som andra typer av motorer vanligtvis behöver för att överföra rotationseffekt till ytterligare mekanismer. Elmotorerna som utformats av Elinta Motors är också miljövänliga eftersom de inte använder sällsynta jordartsmetaller.
”Under det senaste decenniet har våra partners kommit långt. De har arbetat intensivt för att utveckla inriktade innovationer och vi har följt deras ansträngningar noga. Idag är vi mycket positiva till den konkurrensfördel som deras senaste innovationer erbjuder. Och vi säger detta med objektiva testdata för de elmotorer som används i nyttofordon i Central- och Nordeuropa. Ett annat faktum som gör oss optimistiska vad avser dessa nya modeller är att Elinta Motors själv ansvarar för motortillverkningen och kontrollerna, och deras parametrar uppfyller nyttofordonsindustrins unika krav”, säger Altas Autos vd Edvardas Radzevičius.
Elinta Motors elektriska drivsystem som är installerade i Altas Auto bussar kommer att ha universella system som kombinerar viktiga säkerhetsfunktioner, däribland ABS-system (antiblockeringssystem), ESP-system (elektronisk stabilitetskontroll) och andra system.
Elmotorerna och batterierna som är installerade i Altas Auto bussar är speciellt utformade för bussmodellerna som utvecklas. De är utformade på ett sätt som inte bara sparar utrymme utan också garanterar optimal axelviktfördelning. Altas Auto, som är specialiserat på fordonsindustrin och tillverkning av mini- och midibussar, kommer att ansvara för att inrätta och installera den utrustning som tillverkas av Elinta Motors. Altas Auto kommer också att utveckla strukturella lösningar och interiörlösningar för elbussarna samt hantera hela produktionsprocessen. Altas Auto tar också hand om certifieringsprocessen för de elektriska minibussarna så att de kan registreras inom EU. Tillverkaren, som är baserad i Litauen, kommer att ge fullständig kvalitetsgaranti för de nya eldrivna fordonen.
 

”Vi är inte nya på fordonsmarknaden”, förklarar Altas Autos vd, Edvardas Radzevičius. ”Vi har redan arbetat inom området i två decennier nu och har hittills utvecklat fler än 20 modeller. Vi har designat nya modeller i samarbete med Volkswagen och MAN. 2018 presenterade vi Altas Viator, en medelstor buss med 30 säten skapad av vårt interna designteam. Samma år fick Altas Viator en guldmedalj vid utdelningen av ’Årets litauiska produkt’ och var året därpå vinnare av Silver A’Design Award för världsomfattande fordonskonstruktion. Jag tror att detta erkännande vittnar om att vi har stor kapacitet för innovation inom olika fordonstekniska områden och att vi har en välutvecklad produktionsledningsprocess, ett erfaret FoU-team, erfarenhet av internationell certifiering och ett precisionsbaserat och ansvarsfullt förhållningssätt till innovation. Vi har också ett stort självförtroende vad gäller de här elektriska minibussarna. Vi känner av marknadens efterfrågan på denna produkt och stödet från våra kunder. Således beräknar vi att vi inom ett år måste ägna en av våra produktionslinjer till tillverkningen av dessa fordon. Vi förbereder oss för det nu när vi slår in på vägen att bli ledande inom branschen.”

Två modeller som utgångspunkt
Altas Auto förväntar sig att introducera två elbussmodeller på marknaden efter att ha bedömt olika behov på den europeiska marknaden.
I länder som har utvecklat mycket avancerad social infrastruktur och som säkerställer ett brett utbud av offentliga tjänster för samhället används minibussar vanligtvis för att tillhandahålla sociala tjänster, såsom att transportera skolbarn eller personer med särskilda behov. De nya elektriska modellerna med 16–22 säten har utformats för denna typ av användning och kommer att erbjuda multifunktionell bekvämlighet och en flexibel konfiguration. Dessa fordon kommer att kunna rymma tre rullstolar och kommer att vara utrustade med en speciell lyftplattform för rullstolsburna.

I andra länder, särskilt i Centraleuropa, gäller utbudstrenderna till stor del stadsbussar med låg entré. Dessa fordon erbjuder bekvämare transport i gamla stadsdelar, stadskärnor och förortsområden jämfört med stora bussar som kräver större vägutrymme. Den nya hållbara eldrivna bussen med 20 säten kommer att introduceras på denna marknad.
Både Altas Auto och Elinta Motors har lång erfarenhet av att samarbeta med andra internationella bilföretag. På långt sikt planerar de således att erbjuda nya versioner av dessa elektriska minibussar utvecklade på olika plattformar.

Altas och Elintas tidigare samarbete – en hybridminibuss – var före sin tid
Detta är inte första gången som Altas Auto och Elinta Motors träder in på elbussmarknaden tillsammans. 2015 presenterade de en plug-in-hybridbuss, Cityline PHEV, på Busworld-utställningen. Denna lågentrébuss med 16 säten drevs av el och diesel. Den kunde färdas längre sträckor med diesel och byta till helelektriskt läge i stadskärnor och andra miljökänsliga områden – i det här läget hade den en maxsträcka på 40 kilometer.
Denna hybridminibuss byggdes på Mercedes-Benz Sprinter-plattformschassit och var det första fordonet i sitt slag som visades på utställningen. Den väckte stort intresse från både kunder och specialister inom kollektivtrafik. Det måste dock noteras att denna marknad fortfarande var i ett tidigt skede.
”Vi var i framkant när vi erbjöd en lösning som låg före sin tid, men tyvärr var vi tvungna att överge planerna på massmarknadsföring. Trots detta erhöll vi värdefull erfarenhet av att samarbeta och upprätthålla vårt partnerskap, och detta tjänar nu som en stark grund för att vi ska kunna ta upp en mycket mer ambitiös plan inom marknadssegmentet för elektriska minibussar”, säger Altas Autos vd.

Marknaden är redo för elektriska minibussar
De båda företagens vd:ar påpekar att elfordon inom kollektivtrafiken inte längre ses som ett alternativ till nyttofordon och att marknaden är redo för de nya modeller som de håller på att utveckla. Under de senaste åtta åren registrerades mer än 3 000 elbussar (som väger mer än 8 ton) i Europa. Nästan 1 700 av dem registrerades bara det senaste året (noterat i Busworld Times nr 76). Det förväntas att denna trend kommer att förstärkas ytterligare av den europeiska gröna given som kommer att prioritera användningen av elfordon i hela Europeiska gemenskapen.

Ett känt namn i Sverige
Altas Auto, som specialiserat sig på fordonsindustrin och tillverkning av mini- och midibussar, är nummer 1 i Skandinavien när det gäller marknadsandelar och är ett av de ledande företagen i Europa. Busscenter Haninge har representerat företagets produkter i Sverige i över 10 år och säljer både Altas mini- och midibussar på denna del av den nordiska marknaden. Det finns för närvarande mer än 600 små och medelstora bussar sålda av företaget på vägarna i Sverige.
Enligt Vidas Armalis, vd för Busscenter Haninge, har Altas Auto förtjänat de mest kvalitetsfokuserade kundernas respekt i Sverige. Därför används dessa Litauen-producerade fordon av landets mest väletablerade företag, båda stora och små bussföretag. ”Svenska företag visar stort intresse för den nya produkten. Vi planerar att organisera ett eget lanseringsevenemang för att presentera den första Altas Auto elbussen för den svenska marknaden. Pandemin har förändrat situationen och vi tvingas söka nya sätt att se till att våra kunder håller sig uppdaterade med den senaste branschutvecklingen”, säger vd:n.

Om Altas Auto
Altas Auto grundades 2002 och är ett Litauenbaserat företag som specialiserat sig på fordonsteknik och tillverkning av minibussar. Företaget är ledande i antalet marknadsandelar i Skandinavien och är en av branschledarna i Europa. Varje år levererar företaget cirka 800 specialfordon och passagerarbussar (på plattformar från Mercedes-Benz, Volkswagen, MAN och Iveco) till sina kunder i 18 länder.
Altas Auto har beviljats exklusiv status som Mercedes-Benz VanPartner och Volkswagen PremiumPartner. Företagets produktionsprocesser hanteras i enlighet med standarderna ISO 9001 och ISO 14001 och LEAN-metodik.

 
Om Elinta Motors
ELINTA, UAB har utvecklat innovativ teknik och produkter i nästan tre decennier och elbilar sedan 2011. Elinta Motors har skapat fyra generationer kraftsystem och fem generationer batterisystem. De används för både helelektriska och plug-in-hybridbilar. Nästan hundra fordon av olika slag i Central- och Nordeuropa är utrustade med teknik utvecklad av Elinta Motors. Samtliga fordon kan fjärr spåras och har redan färdats en sammanlagd sträcka på över 2 miljoner kilometer.
 
Om Busscenter Haninge AB
Med över 25 års erfarenhet inom bussbranschen är Busscenter Haninge den enda Altas Auto-återförsäljaren i Sverige. Företaget tillhandahåller fullskalig assistans till kunderna, säkerställer leverans av nya bussar till de kunderna i Sverige samt registrering av fordon. Den erfarna branschpersonalen hjälper bland annat vid anpassning av bussar för den svenska marknaden, ger vidare rådgivning till kunderna och tillhandahåller med reservdelar. Företaget har levererat över 600 nya bussar på den svenska marknaden.

Om ni ska besöka Busworld Europa 2019 i Bryssel så är ni välkomna till ALTAS, hall Patio-P4. Vi ska vara där 18-23 Oktober, finner ni oss inte i montern är det bara att ringa tel. +46 70 712 60 88
Vi ska presentera en del nyheter.

En fin ny Mercedes-Sprinter 319 CDI Tourer levereras till Boran's Taxi i Sälen AB

Mer info om MB Tourer bussen ►

Ny Iveco First Skolbuss L och en 22 pass MB Sprinter levereras till Hällesta Buss AB.

Mer info om Iveco bussen ►
Mer info om Mercedes-Benz bussen ►

2 st. nya Mercedes-Benz Tourer levereras till Sälen Buss AB.
Fordon utrustade för transport av passagerare i rullstolar.

Mer info om Mercedes-Benz bussen ►

Länkar

-

Senaste nyheter

Kontakta oss:

E-mail: info@busscenter.se

Mobil: 070 712 60 88

Tel: 08 745 18 55

Adress:

BUSScenter Haninge AB

Box 149
136 23 Haninge

Besöks-/leveransadress:

BUSScenter Haninge AB
Hantverkarvägen 39 D5
136 44 Handen

Kontakta gärna oss
innan besöket.

Hitta till oss: